Hoe komt het?
Wat is dat?
Spina bifida komt bij ongeveer één op de drieduizend pasgeboren kinderen voor. De aandoening staat bekend als ‘open ruggetje’ en is een aangeboren afwijking die ook wel neuraal buisdefect wordt genoemd. Er zijn twee hoofdvormen van Spina Bifida; occulta (verborgen open rug) en aperta (zichtbare open rug). Geen één geval van Spina Bifida is hetzelfde; dat is afhankelijk van de mate en ernst van de afwijking.
Ontwikkeling
centraal
zenuwstelsel
Als de neuraalbuis ergens open staat, heeft dat ook effect op de weefsels die op de buis liggen. Ook de wervelbogen, die de buis aan de buitenkant moeten omringen, blijven open. Dit kan tot gevolg hebben dat de spieren, het vetweefsel en de huid kunnen ontbreken en het zenuwweefsel ter plaatse in niet goed ontwikkeld.
Zwangerschap:
Oorzaken van Spina Bifida
Tegenwoordig is het soms mogelijk om de diagnose Spina Bifida al voor de geboorte vast te stellen, dit kan met behulp van prenataal onderzoek en gebeurt in Nederland alleen als er sprake is van een verhoogd risico. Prenataal onderzoek om een neuraalbuisdefect vast te stellen gebeurt door bloedonderzoek van de moeder (de triple-test) en een echoscopisch onderzoek of een vruchtwaterpunctie waarbij specifiek naar Spina Bifida wordt gezocht. Echter; alleen Spina Bifida aperta is met deze testen vast te stellen. Spina Bifida occulta dus niet.
Projecten
Het aantal patienten ouder dan 18 jaar
het aantal kinderen jonger dan 18 jaar
Contact
Heeft u vragen, wilt u een donatie doen of wellicht partner worden? Neem dan contact op met Ingeborg Diks.
Spibi Foundation
Voorveste 15 B/C
3992 DC Houten
E info@spibi.nl
KVK 60674148
RSIN 854010129
IBAN NL87 RABO 0180 7282 10
t.n.v. Stichting Spibi Foundation in Houten
BIC/SWIFT RABONL2U
De tekst op deze site is met de grootste zorg samengesteld.
Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.